Biografie

Wil van der Niet

Wonend aan de Nederlandse kust in Noordwijk, is het niet verwonderlijk dat het hoofdonderwerp in Wil van der Niet’s schilderijen het zeegezicht is. In de zomer neemt Wil canvas en ezel mee en schildert plein-air aan zee of in de duinen. Daar schildert zij het licht op het zand, de glinsterende golven en de zonnebadende gasten op het strand. Deze werken zijn impressionistisch van stijl, geschilderd a la prima, helder van kleur en intiem van formaat.
Maar als we deze bekendste werken vergelijken met haar expressionistische kunst, komen we een totaal andere kant van deze begaafde kunstenaar tegen. Hier maken we kennis met de mentale en fysieke strijd van een kunstenaar om alleen de natuur in haar essentiële en overweldigende kracht te vangen. Sfeer en zee worden energiek en ongetemd op doek gezet, zoals de natuur zelf kan zijn: dikke lagen verf worden met schijnbaar ongecontroleerde beweging op doek gegooid. Penseelstreken, paletmes en zelfs vingers worden gebruikt om het woeste ritme van de natuur in een balans tussen kleur en impasto te brengen, zonder de transparantie te verliezen.

Wil van der Niet (1959) studeerde aan de Vakopleiding Vrije Academie voor Schilderkunst in Haarlem en Leiden (2003-2008). Daarna volgde ze masterclasses en privélessen bij Natalia Dik en Sam Drukker. Jaarlijks bezoekt ze Schilderfestivals in Bergen (NH), Apeldoorn en Noordwijk. In 2014 en 2019 werd zij in Noordwijk genomineerd voor de Royal Talens Painting Award.

Harry J. Kraaij, kunsthistoricus